Fuktskador - Hantverkare

Hur fixar man fuktskada i golv? 

Fuktskador kan uppstår när du minst anar det, inte minst på dina golv. Ibland är det nästan omöjligt att komma undan vissa fuktproblem. Ett golv kan få en fuktskada på ett litet område, det behöver inte vara hela golvet. Det kan alltså bli en fuktskada bara av en julgransfot som stått några veckor och blivit blöt. Eller om någon spiller lite vatten som du kanske inte torkar upp på en gång. Fuktskada i golvet

Ytskiktet på ditt golv kan vara det som räddar golvet från att bli totalförstört av svartmögel om de kommer i närhet med vatten. Är ytskiktet av bra kvalité så kanske fuktskadan blir mildare. En ytbehandling är inte bara till för att se snyggt ut, den ska även ha en bra skyddsfunktion. Lackbehandling är ett exempel på hård och skyddande yta, utseendet blir dock glansigt och oharmoniskt. Väljer du däremot olja så får du ett lugnare och vackrare utseende på dina golv, dock har olja nästintill inget skydd. Det finns också ett mellanalternativ som är en blandning av vax och olja som både ger fint resultat och skyddar lite mer än vanlig olja. 

Om ditt golv olyckligtvis har drabbats av en liten fuktskada så finns det enklare metoder att lösa det på, är fuktskadan större så bör du kontakta en golvfirma som kan fixa fuktskador. Att anlita en fackman är alltid bättre, då kan de göra en bedömning vad som blir bäst för din situation, ibland kan det vara billigare att byta ut ett helt golv istället för att reparera. 

Är du en händig person så kan du fixa en liten fuktskada på egen hand, gärna med rådgivning från en fackman. När du ska fixa problemet kan du börja med att borra i plankorna som ska bytas ut. Om du borrar i flera plankor så borra i en kvadrat och dra sedan en linje så du vet vart du ska såga. Du kan använda en cirkelsåg för lättare sågning. Ta sedan bort plankorna du sågat i. När detta moment är klart ska du se till att ta bort alla träbitar och rester. Det kan vara svårt att få bort kanterna men var försiktig så du inte skadar de plankorna som är hela och friska.  

Efter det så ska du lägga dit de nya plankorna, se till att du har rätt material och färg samt storlek som dina gamla plankor. För att få hjälp angående detta kan du ta en gammal bit och gå till en bygghandel så får du hjälp med att hitta rätt planka. Testa sedan att lägga dit plankorna på ditt golv, se till så att de passar perfekt, när du är säker på att plankorna har rätt mått så kan du börja limma dem och åter lägga tillbaka dem på golvet där de ska placeras. För att få limmet att härda snabbare kan du lägga en tyngd, som till exempel en sten, över plankorna. Efter 24 timmar bör ditt golv vara komplett igen!