Hantverkare - Smidigare renovering  - Takarbeten

Guide för att renovera taket 

Om du tänker på hemrenoveringar så kanske du först tänker på enkla projekt som att städa upp trädgården, måla eller tapetsera om ett rum. Men ibland uppstår det större problem – och är du husägare vet du säkert att taket kan vara ett av de största problemen. 

Taket är en av de viktigaste delarna av ett hem. Denna delen av byggnaden ger dig skydd mot de yttre elementen och har en stor inverkan på ditt husets marknadsvärde. Även om tak vanligtvis håller upp till ett sekel, så är de ibland i behov av renoveringar. Detta kan orsakas av väderpåverkan, skador från stormar eller helt enkelt allmänt slitage. 

I den här guiden kommer vi att svara på några av de vanligaste frågorna som kommer i samband med renoveringar. 

När är det dags för renovation av taket? 

Det är alltid en bra idé för husägare att regelbundet inspektera sitt tak med takarbeten Malmö. Om taket är mindre än 30 år gammalt kan du känna dig lite mer bekväm. Men om taket är äldre än 30 år är det viktigt att be en erfaren hantverkare att besiktiga taket för att se om det finns några potentiella risker vad gäller skador. Dock så finns det några preliminära kontroller som du kan göra på egen hand innan du ringer in en hantverkare. 

Först och främst är det alltid en bra idé att inspektera taket och hörnen på byggnaden för eventuella tecken på fukt. Om du till exempel ser några vattenfläckar kan du ha en läcka på taket omedelbart måste åtgärdas. Du bör även gå upp till vinden och leta efter eventuella inre skador, korrosion eller indikationer på mögel. Om du känner dig våghalsig kan du även gå upp på taket och leta efter spruckna takpannor, skadade takpannor och små sprickor. Men kom alltid ihåg att alltid använda en säkerhetslina på taket! 

Vad bör jag tänka på när jag letar efter hantverkare? 

Takrenoveringar är relativt komplexa. Vad gäller takarbeten så är det i allmänhet alltid bäst att inte  enbart titta på priset. Utan istället är det desto viktigare att anlita en hantverkare som är erfaren. Detta har i största grad med att du vill försäkra dig om att renovationen av ditt tak blir utfört enligt branschstandard och har ett långvarigt bra resultat. 

Erfarna hantverkare har vanligtvis flera års arbetslivserfarenhet, innehar nödvändiga certifieringar, försäkringar och goda referenser ifrån tidigare kunder. Detta minskar risken för att de sker några problem med taket längre fram i tiden exempelvis om 10, 20 år. 

Var förberedd på ett långvarigt projekt 

Renovationer kan vara både små och stora, som varierar alltifrån en dag till ett par veckor. Vanliga faktorer som påverkar tidsplanen för renovationen inkluderar: komplexiteten av arbetet, arbetarnas kompetensnivå, deras tillgänglighet och tillgång till materialen. Det bästa är att alltid be om ett tydligt schema från hantverkaren innan de börjar arbeta. Detta kommer att säkerställa att båda parter är på samma sida och minskar risken för förvirring eller missförstånd.